Festa de Sant Cristòfol

Els orígens de la festa de Sant Cristòfol es remunten al 9 de juliol de 1391, quan diu la llegenda que una xicoteta imatge del sant va aparéixer soterrada en la sinagoga de la ciutat. Este fet miraculós va fer que el temple fóra cristianitzat i dedicat a sant Cristòfol. L’any 1399, el rei Martí l’Humà va fundar la Confraria de Sant Cristòfol de València.

La festa va decaure al llarg del segle XX, però en el 1993 se’n va iniciar un procés de recuperació, amb la celebració cada 10 de juliol en la contornada del monestir de Sant Cristòfol. Actualment, és el patró dels automobilistes i la seua festa se celebra al carrer Alboraia i els carrers adjacents, amb la missa de descoberta, el repartiment de canyes del sant, rememorant una antiga tradició medieval, la cercavila, la missa major, la concentració de vehicles per a beneir-los, i la processó amb el sant.

Sant Cristòfol va nàixer en Sidó o Tir en la primera mitat del segle III dC. Segons compta la tradició, era fill d’un rei cananeu i abans d’abraçar el cristianisme es cridava Relicte. La seua estatura i port eren grans. Durant la seua joventut, va posar la seua espasa al servici de Gordià, emperador romà.
.
Es creu que la seua conversió es va produir en la regió de Lícia i allí va començar a transportar persones perquè travessaren el riu, fins que un dia, va veure un xiquet en la vora, i havent-li preguntat què volia, el xiquet li va respondre que li passara a l’altra vora. A l’agafar-ho al muscle, va sentir un gran pes i preguntant-li al xiquet, este li va dir que per fi havia trobat el seu Senyor i que sobre els seus muscles havia portat a Crist. Des de llavors, es va cridar Cristòfol que significa portador de Crist.

El xiquet li va prometre que el bàcul que portava en la mà floriria i s’ompliria de fruits i així va succeir. Este és l’origen de la palmera amb la qual es representa el Sant en molts llocs. Després d’este episodi, Cristòfol va ser batejat pel Patriarca Babilàs en la seua basílica d’Antioquia.

Des d’antic, és patró dels caminants i això explica que siga el patró actual dels automobilistes. La seua festivitat se celebra el 10 de Juliol, encara que antigament tenia lloc el 25 de Juliol.    

Deja una respuesta

Tu email nunca se publicará.